Beindult a korhatáremelés, már látszik is a hatása

A hivatalos öregségi nyugdíjkorhatár ettől az évtől kezdődően már 62,5 év, a nyugdíjbiztosító által közzétett június végi adatok szerint ennek meg is lett a hatása, a korábban növekvő trend az öregségi nyugdíjasoknál megtört. Az ONYF szerint az első félévben 2,76 millió eltartott volt Magyarországon, nagyobb részük (2,2 millió fő) nyugellátásban részsült. Június végén az átlagos havi ellátás 104 ezer forint volt, de például a fegyveres testületek dolgozói korbetöltöttként 200 ezer felett vihettek haza havonta.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a honlapján közzétette az ellátásban részesülőkről szóló statisztikáit, a legfrissebb adatok 2014. június végére vonatkoznak. Ezek alapján 2,76 millió ember kapott ellátást, amely közel 40 ezerrel kevesebb, mint 2013 végén. Fél év leforgása alatt a havi átlagos ellátás összege azonban emelkedett, 101 031 forintról 104 070 forintra.

Ha visszatekintünk az utóbbi évekre, akkor azt láthatjuk, hogy az ellátásokat kapó emberek száma fokozatosan csökkent, az utóbbi 6 évben 292 ezerrel kevesebben kaptak az ONYF részéről havi járandóságot. Az ONYF esetében 2012-ben nagyobb átalakítás vette kezdetét (korhatár alatti ellátások máshol kerülnek kimutatásra), ami átmenetileg az öregségi nyugdíjasok számának – statisztikai – csökkenésében mutatkozott meg, viszont 2012 eleje óta fokozatosan emelkedett az öregségi nyugdíjasok száma, ez a trend viszont most megtört. 

Beindult a korhatáremelés, már látszik is a hatása


Féléves alapon a főbb kategóriákban mindenhol csökkenés következett be, a 39 249 fős visszaesésből 16 563 a nyugellátottakat érintette, ezen belül is legfőképpen az öregségi nyugdíjasokat De a rokkantsági ellátottak száma is 9166 fővel esett vissza, míg az egyéb ellátásoknál és járadékoknál 13 520 fővel mérséklődött az ellátotti kör. Alapvetően azért eshetett vissza nagyobb mértékben a nyugellátottak száma, mert 2014-től már 62,5 év után lehet elmenni nyugdíjba a korábbi 62 év helyett. A korhatáremelés fokozatosan zajlik le a következő években, a hivatalos öregségi nyugdíjkorhatár az 1957-ben és később születetteknél már 65 év lesz.

Márpedig, ha a szigorúbb nyugdíjazási szabályok miatt kevesebben vagy később mennek az emberek nyugdíjba, akkor természetes módon csökkenni fog az ellátotti kör, hiszen 2013-ban is a KSH által regisztrált elhunytak száma majdnem elérte a 130 ezer főt. A kormány sokat remélt a rokkantsági rendszer felülvizsgálatától, azonban azt lehet látni, hogy ezen a téren inkább technikai tényezők, mintsem a megrokkant emberek a munka világába történő visszavezetése jelenti a statisztikák megváltozását. 

Beindult a korhatáremelés, már látszik is a hatása


Az ellátási összegekben komoly eltérések voltak, míg az öregségi nyugdíjasok között is. Átlagosan az öregségi nyugdíjasok 116 ezer forintot kaptak havonta, de például az 1955 előtt szültetett fegyveresek tagjai ennek közel dupláját, 205 ezer forintot vihettek haza. A korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok az átlagnál kevesebbet kaptak, 102 ezer forint körüli összeget havonta 363 ezer ember kapott. A rokkantsági és rehabilitációs ellátásokat érdemes még kiemelni, ide 413 ezer ember tartozott, ők havonta átlagosan 66 ezer forintot tehettek zsebre.

 

forrás:portfolio.hu