Vészjósló nyugdíjszámok kerültek elő

Ha túl kevés a nyugdíjcélra rendelkezésre álló forrás, bizony tovább kell dolgozni, és a nyugdíjkorhatárnak növekednie kell. Egy új elemzés szerint az amerikaiaknál ez meg is történt – írja a MarketWatch. 

A Gallup úgy találta, hogy jelenleg 62 évesen megy nyugdíjba egy átlagos amerikai, ami a cég első ilyen, 1991-es felmérése óta a legmagasabb átlagos nyugdíjba meneteli életkor.

Azt is kimutatta a kutatócég, hogy a még nem nyugdíjas amerikaiak átlagosan 66 éves nyugdíjba vonulási életkorra számítanak. Ez a szám nagyjából azonos az akkorival, igaz, 2002-ben eközben 63 éves életkorral számoltak az amerikaiak.

A számok növekedése három fő oknak tudható be. Először is az amerikaiak nem takarítottak meg eleget ahhoz, hogy társadalmi szinten a jelenlegi paraméterek fenntarthatóak legyenek. Még a középosztályba tartozók között is széles rétegek élnek napról napra.

A második fő ok, hogy a nyugdíjcélú megtakarítás egyik fő eszköze évtizedeken keresztül a lakás volt Amerikában, azonban az utóbbi években jelentős ingatlan-áresés ment végbe.

Végezetül jelentősen nőtt az elmúlt években a várható élettartam is, és egyre többen halnak meg mind 80, mind 90 éves életkor felett. A nyugdíjba menetel utáni élettartam meghosszabbodása egyre nagyobb feszültséget okoz a nyugdíjrendszernek. 

 

 

forrás:portfolio.hu