Botrány: így verik át a lakásvásárlókat Magyarországon

Botrányos történet: az ingatlanközvetítő és a tulajdonos eltitkolta, miből épült a megvásárolni kívánt ingatlan. Mint később kiderült, nem véletlenül!

Megdöbbentő és egyben aggasztó esetet osztott meg lapunkkal a Pénzcentrum.hu egyik hűséges olvasója: „Sosem gondoltam volna, hogy ilyen eset előfordulhat Magyarországon! Történt ugyanis, hogy lakásvásárlásra adtuk a fejünket. Rövid keresgélés után egy budai ingatlanra esett a választásunk, amely ár/érték arányban igen jó választásnak tűnt. A kapcsolatfelvétel és a lakás helyszíni szemléje is rendben ment, hamar meg is állapodtunk a tulajdonossal. Utólag azonban kiderült, az ingatlanközvetítő és a tulajdonos tudatosan eltitkolta előlünk, miből épült az ingatlan” – foglalta össze röviden a történteket olvasónk.

Mint olvasónk fogalmazott, hiába kísérte el őket a helyszíni szemlére egy építész ismerősük is, aki egyértelmű kérdéseket is feltett a födém anyagára, illetve a lépcsőházban egy gyanús aládúcolásra vonatkozóan, csak kitérő válaszokat kaptak. „Később, az általunk felkért szakember hívta fel a figyelmünket arra a koránt sem elhanyagolható tényre, hogy az épület szerepel az ÉMI által nyilvántartott bauxitbeton épületek adatbázisában. Erről véleményem szerint mind a tulajdonosnak, mind a közvetítőnek illett volna tájékoztatást adni. Főként, hogy konkrétan rá is kérdeztünk a felhasznált építőanyagokra. Arról már nem is beszélve, hogy az ilyen épületeket hivatalosan és rendszeresen ellenőrzik” – hívta fel a figyelmet olvasónk.

Csak kevesen tudják, a bauxitbeton kötőanyagát, az alumíniumcementet – 1928 és a negyvenes évek vége között használták Magyarországon. Az 1930-as évektől 1942-ig – főleg Budapesten – igen sok lakó-, köz-, és ipari épület készült bauxitbeton alkalmazásával. A háború alatt védműveket, bunkereket építettek belőle, a negyvenes évek végén pedig sűrűn használták a háborús károk helyreállítására – olvasható az ÉMI rövid tájékoztatójában.

A ’60-as évek végére azonban egyértelművé vált, hogy a megszilárdulás után sajátos kémiai reakciók indulnak meg a bauxitbeton anyagában és ezek szilárdságcsökkenéshez vezetnek. A több mint harmincéves vizsgálati tapasztalat alapján megállapítható, hogy a szilárdságcsökkenés sebessége a korábban feltételezettnél kisebb, de nem elhanyagolható mértékű. A tényleges helyzetet tovább ronthatják olyan kedvezőtlen környezeti hatások, mint a nedvesség és a magas hőmérséklet. Az elmúlt évtizedekben a visszafordíthatatlna állagromlás miatt több ilyen épületet le is bontottak Magyarországon.

forrás:pénzcetrum.hu

Ajánlatkérés