Mennyit gyűjtsünk a nyugdíjas évekre?

Akár 20 millió forintnyi megtakarításra lehet szüksége annak, aki a nyugdíjas évei alatt is ugyanazon az életszínvonalon szeretne élni, mint ahogyan aktív keresőként él. A jelenlegi trendek alapján a nyugdíj összege jelentősen kevesebb lehet, mint az aktív kereset.

A Központi Statisztikai Hivatal minden évben átfogó elemzést készít a nyugdíj és egyéb ellátások alakulásáról. Az utóbbi évek adatai szerint egyre magasabb a rendes nyugdíjban részesülők száma, míg a születendő gyermekek száma folyamatosan csökken.

Aggasztó a helyzet

Ennek megfelelően egyre kevesebb aktív munkavállaló tart el egyre több nyugdíjast. A tendenciából következtethető, hogy az európai nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában 20-30 év múlva nem lesz már képes megfelelően működni.

A jelenleg rendelkezésre álló adatokat alapul véve Magyarországon, mai árfolyamon, átlagosan 20 millió forintra – vagyis a jövőben ennek megfelelő összegű megtakarításra lehet szüksége annak, aki fenn szeretné tartani a nyugdíjas korát megelőző életszínvonalát.

„Aggasztó a helyzet a nyugdíjhelyzet várható alakulása miatt” – nyilatkozta Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az aktív kereset és a várható nyugdíj közötti különbség
A KSH adatai szerint ma Magyarországon 55 év felett az átlag havi jövedelem nettó 218 ezer forint, az átlagos öregségi nyugdíj összege viszont mindössze nettó 112 781 forint. Az értékek különbségét éves szinten nézve, 16 éves nyugdíjban töltött évvel számolva csaknem 20 millió forintnyi különbözet jön ki.

Alomnyugdij-noknek-is

Havi pár ezer forint is elég

A változás elsősorban azokat érinti, akik most a 20-as éveik végén, a 30-as éveik elején járnak, így várhatóan 2050. után érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Számukra különösen fontos lehet, hogy valamilyen, már ma elindított megtakarításból ki tudják majd egészíteni a nyugdíjbevételeiket. Ebben nyújthat megoldást a rendszeres önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, amelynek segítségével már havi néhány ezer forint befizetésével nyugdíjas korunkra érzékelhető plusz bevételre tehetünk szert.

„Egyre többen ismerik fel az öngondoskodás és elő takarékosság fontosságát, pénztári taglétszámunk a válság óta a pénztári piacon először, az elmúlt évben növekedett. A visszajelzések alapján az önkéntes nyugdíjpénztári tagok számára legfontosabb szempont, hogy jelentős adójóváírást kaphatnak befizetéseik után, illetve a többi megtakarítási formához képest nagyon alacsony költséggel és utánajárás nélkül tudják haszonnal fialtatni a pénzüket” – mondta Nagy Csaba.

Forrás: Tőzsdefórum.hu