Hogy lehet ennyi embert becsapni, átverni? Volt, aki 12 milliót bukott

75 embert csapott be az az 53 éves ceglédi nő, aki kölcsönért ígért kedvezményes befektetést ügyfeleinek. Volt, akitől 12 millió forintot csalt el. 

Csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Nagykőrösi Rendőrkapitányság F. Ibolya 53 éves ceglédi lakos ellen – derül ki a rendőrség hivatalos honlapján vasárnap közzétett tájékoztatásból. A gyanúsított 2009 és 2013 között több személytől kért kölcsön pénzt, melyért cserébe kedvezményes befektetést ígért 10-15 százalékos hozammal.

A nő által említett befektetések azonban nem működtek, így a bevétel csak a kamatok egy részének törlesztésére volt elég, reális esélye sem volt a gyanúsítottnak sem a kölcsönkért összegek visszafizetésére, sem a hozam megszerzésére.

F. Ibolya a sértettektől 350 ezer és 12 millió forint közötti összegeket kért kölcsön. Mivel a nő nem fizetett az „ügyfeleinek”, azok közül többen feljelentést tettek a Nagykőrösi Rendőrkapitányságon. A nyomozók az 53 éves ceglédi nőt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, az illetékes bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatását.

Honnan ismerhetjük fel, hogy csalóval van dolgunk?

Ha csaló, átverős pénzügyi tanácsadóval, álbrókerrel van dolgunk, szinte biztosra vehetjük, hogy teljes befektetésünk elúszik, előbb vagy utóbb – érdemes tehát résen lenni. Mindig gyanakodjunk, ha irreálisan magas, az átlagos piaci kamatokat jóval meghaladó befektetéssel kecsegtetnek.

Épp ezért nagyon fontos, hogy csak olyanra bízzuk pénzünket, aki megfelelő banki háttérrel rendelkezik, azaz dokumentált szerződése van egy pénzügyi szolgáltatóval, így nem közvetlenül nála, hanem egy pénzügyi szolgáltatónál (bankban, brókerszámlán) tudjuk elhelyezni pénzünket, kizárólag visszakövethető, elektronikus utalással (az átvételi elismervényt, készpénzes megoldást jobb elfelejteni).

Érdemes referenciát kérni a pénzkezelőtől az elmúlt időszakban folytatott tevékenységről – ennek bizonyításához egyébként ingyenes auditáló cégek állnak rendelkezésünkre. Próbáljunk keresni referenciát az ügyfélkörében is: kérjük el néhány ügyfelének telefonszámát, vagy kérjük meg, hogy hívja fel előttünk néhány ügyfelét.

Az igazán szembetűnő „intő jel” ugyanakkor az, hogy ha egyik sem áll rendelkezésére a fentiek közül, vagy ha nem tudja bizonyítani tevékenységét, akkor nagyon hamar eltűnik a csaló.

forrás:pénzcetrum.hu

Ajánlatkérés