Elfogyott a nyugdíjvagyon!

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján a visszalépő magánnyugdíjpénztári tagok vagyonából 2013 végére 0,2 milliárd forint maradt meg, ami azt jelenti, hogy két és fél év alatt közel 3000 milliárd forintot használtak fel. Ennek nagyobb része adósságcsökkentésre és IMF-hitel törlesztésére ment el, de volt forrás nyugdíjak és reálhozamok kifizetésére is. Az alapban igaz már nincs vagyon, viszont a korábbi eszközátadás miatt még egy jelentősebb portfólió van az MNV Zrt.-nél.

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban tavaly decemberben mekkora vagyon is maradt. A friss kimutatások szerint mindössze 0,2 milliárd forintos összeg maradt az alapnál, az is számlapénz formájában, vagyis az összes befektetéstől megvált az alap. Egy hónapja még 16,3 milliárd forint volt forintos és devizás eszközökben az alapnál, ez esett le 2013 végére 0,2 milliárd forintra.

Az értékesítésekhez minden adott volt, például az időzítéssel sem lehetett probléma, hiszen a részvénypiacok éppen jó képet mutattak, nem úgy mint most. Az ÁKK már korábban utalásokat tett arra, hogy 2013 végére az alap vagyonát szinte teljes egészében értékesítették, az adatokra viszont mostanáig várni kellett. Fontos adalék, hogy december folyamán az államadósság csökkentésére 29 milliárd forintot fordítottak, ebből 17,6 milliárd forint az alapból teljesült, míg 11,4 milliárd forint kifizetésére az MNB Zrt.-nek korábban átadott eszköz értékesítéséből vált elérhetővé.

Azt lehet mondani, hogy egy nagyon kivételes időszak zárult le 2013 végén, bő két és fél év alatt a 2945 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont teljes egészében sikerült elkölteni. Számításaink szerint a 3000 milliárd forintos összegből 2130 milliárd forint ment el adósságcsökkentésre és IMF-hitel visszafizetésre, 460 milliárd forint nyugdíjak kifizetésére, 233 milliárd forint a visszalépő magánnyugdíjpénztár tagok reálhozamára. Ezt meghaladóan még volt lehetőség 200 milliárd forint értékben vagyonátadásra az MNV Zrt.-nek.

akk2140304

 forrás:portfolio.hu

Ajánlatkérés