Nyugdíjra gyűjtők éve jön a biztosítási piacon

A biztosítási piac és a közvetítői szakma tisztulására, törvényi változások miatt a nyugdíjcélú élet- és a cégvezetői felelősségbiztosítások előretörésére számít a január óta zrt. formájában működő PBA Praeventio Biztosításközvetítő és Tanácsadó. Az elsősorban gépjármű-biztosításra koncentráló cég megújítja finanszírozói üzletágát és középtávon a pénzügyi közvetítés piacán is helyet követel magának.

Január 1. óta PBA Praeventio Biztosításközvetítő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. néven folytatja tevékenységét a korábban kft. formájában működő biztosítási alkusz. A tavaly 1 milliárd forint bevételt elért vállalat előtt álló üzletfejlesztési feladatok indokolják társasági formájának átalakítását. „A biztosításközvetítés üzleti tevékenységünk alapja marad, de a középtávú stratégiánkban szereplő független pénzügyi közvetítői tevékenységhez jobban illik a zárt részvénytársasági forma. Zártkörű részvénytársasággá való alakulásunkat jelentős pozitív lépésként értékeljük vállalatunk megerősítésének és ambiciózus növekedésünk megvalósítása során” – mondja Kozma Gábor, a PBA Praeventio Zrt. vezérigazgatója. A cég célja az, hogy bevétel és ügyfélszám alapján stabilan az első három biztosításközvetítő között szerepeljen.
A cégvezető úgy véli, a változással nyernek az ügyfelek is. „Az elmúlt években nagy hangsúlyt helyeztünk a call centerek fejlesztésére, tavaly pedig átalakítottuk vállalatirányítási mechanizmusunkat. Ha valamit tehát észrevesznek az ügyfeleink, akkor az a gyorsabb, profibb ügyintézés és működés” – mondja.
A PBA továbbra is elsősorban gépjármű fókuszú biztosítási szakértőként határozza meg magát. A használt autófinanszírozásban a PBA egyike a piac legnagyobb ügyfélportfolióval rendelkező alkuszainak – mintegy 750 kereskedővel állnak kapcsolatban, ami a jelenleg aktív kereskedői piac mintegy 30 százalékát teszi ki. Emiatt a jövőben is hangsúlyos marad az autókereskedői (vendor) üzletáguk, az online és alkuszi mellett.
A fontos változások egyike az finanszírozói üzletág megújulása. A PBA exkluzív megállapodást kötött az SG Finance lízingcégével, így a finanszírozott kis- és középvállalatok számára biztosítási szolgáltatást nyújt. Vagyis érdekképviseletet lát el a biztosítóknál, optimalizálja a díjakat, segíti az értékesítés és elvégzi a kárrendezési feladatokat.
Új szabályok hatnak a piacra 
A PBA úgy látja, hogy a biztosítási piac idei évét nagyban befolyásolja több törvényi változás. Az egyik, hogy 2014-ben újra 20 százalékos adókedvezmény jár a nyugdíjcélú életbiztosításokhoz. Ez piaci szereplők értékelése szerint 20 milliárd forint új értékesítést jelenthet. Az új szabályozás miatt a PBA is az életbiztosítási díjbevétel növekedésére és fokozott érdeklődésre számít a nyugdíjcélú megtakarítások iránt.
A másik fontos változás a március 15-én hatályba lépő új Ptk., amely többek között nagyobb felelősséget helyez a cégvezetők vállára. „Ez várhatóan erősíti a cégvezetői felelősségbiztosítások piacát. A számos szabályváltozás nagy terhet jelent és körültekintést igényel a piac szereplőitől és az ügyfelektől egyaránt. Azt nem lehet még tudni, hogyan reagálnak a biztosítók; ügyfélszerzés reményében kedvezőbb feltételeket vagy éppen ellenkezőleg, a kockázatok pontos meghatározása érdekében szigorúbb kondíciókat kínálnak-e” – mondja dr. Vass Gábor, a cég szakmai vezetője.
A biztosításközvetítők működését befolyásolja az Országgyűlés tavaly december végi döntése, amely módosítja a biztosítási törvényt. Eszerint a kifizetett jutalék összege nem haladhatja meg a jutalékfizetés időpontjáig a biztosítóhoz beérkezett biztosítási díj összegét. Az életbiztosítások kötésével kapcsolatos inkorrekt magatartások megelőzését célozza a 2015-től hatályos intézkedés. „A változás alapvetően jó a piaci szereplőknek, hiszen ha kevesebb lesz a visszaélés, és nem csak a bevételnövelés lesz bizonyos értékesítők célja, akkor az ügyfelek is az igényeiknek, céljaiknak leginkább megfelelő megtakarításokat választják. A lejárat végén pedig örömmel veszik igénybe a szolgáltatásokat a céljaik megvalósítására, ezáltal közvetetten nőhet a biztosítási tanácsadói tevékenység elismerése is” – kommentálja a törvénymódosítást Vass Gábor.
Egyénre szabott, speciális termékek 
A PBA várakozásai szerint a biztosítási piac konszolidálódik, egyre kevesebb lesz a szereplője, a megmaradók pedig a hatékony működésre koncentrálnak. Mind több egyénre szabott, speciális kockázatokat lefedő termék jelenik meg a piacon. Erre példa az elektronikus eszközök biztosítása, amely jó ütemben terjed Magyarországon.
A gépjármű-biztosításokról szólva Vass Gábor szerint nagy verseny várható a casco-piacon, ezért ott díjcsökkenés várható idén. A kötelezők díjában további emelkedést hozhatna, ha a direkt kárrendezés bevezetésére jogszabály születne. (Direkt kárrendezés: ha egy autós vétlen egy balesetben, nem kell megkeresnie a károkozó biztosítóját, hanem a sajátjánál intézheti a kárrendezést).
„Volna még mit tenni a biztosítási kultúra fejlesztéséért, a megelőzés fontosságának tudatosításáért” – véli a PBA szakmai vezetője.– „Jellemző ránk, magyarokra, hogy a biztosítási díjon akarunk spórolni egy-egy kockázatot figyelmen kívül hagyva. Amikor pedig kár ér minket, meglepődünk, milyen magas lesz a saját költséghányadunk. Fontos lenne olyan, a nyugdíjbiztosításokon túlmutató ösztönzők bevezetése, amelyekkel tovább tudnánk közelíteni a magyar társadalmat az öngondoskodás filozófiájához.”

 

Ajánlatkérés 

forrás:profitline.hu