Itt a legjobb a világon nyugdíjasnak lenni!

Közzétette legfrissebb listáját a Natixis, amelyből meg lehet tudni, hogy melyek a legbiztonságosabbnak tartott országok, ha az időskorról van szó. A 2014 Global Retirement Index alapján Svájc, Norvégia és Ausztria végzett az élen. Magyarország a 150 értékelt ország közül a 43. helyre tudott felkerülni, ami a legrosszabb helyezés a visegrádi országok közül. Az index értékeit 20 mutató alapján számítják, szempont például a jövedelmi és pénzügyi helyzeten kívül az egészségügyi szolgáltatások minősége, de egyéb tényezők is megváltoztathatják a helyezéseket – írja a Pensions & Investments.

Több szolgáltató is értékeli a világ országainak nyugdíjrendszereit, az egyik közülük a Natixis Global Asset Management, amely tegnap publikálta friss indexének az eredményeit. Ebből kiderült, hogy Svájc vette át a vezetést Norvégiától, amely tavaly a Global Retirement Index alapján az első helyen végzett. A legjobb tíz ország listájára mindössze két Európán kívüli ország fért fel, méghozzá Ausztrália és Új-Zéland.

Amerika a listán mindössze a 19. helyet foglalta el, a legnagyobb előrelépést Új-Zéland és Izland érte el, mind a kettő legalább 10 helyet tudott javítani a tavalyi helyezésén és sikerült is betörni a TOP-20 listára. Ezzel ellentétben Japán például kiesett a lista felső részéről, ahogy Szlovénia és Szlovákia is. Magyarország az értékelések alapján a 43. helyet szerezte meg, viszont nem kell olyan távol menni, hogy az időskori biztonság szempontjából vonzó helyet találjunk magunknak, a szerzők szerint Ausztria a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll.

natixis140225

Kommentárjában a Natixis Global Asset Management elnöke és vezérigazgatója, John T. Hailer kifejtette, hogy az állam pénzügyi erőforrásai egyre szűkösebbé válnak a jövőben, így a nyugdíjaskori jövedelembiztonságról egyre inkább az embereknek kell gondoskodniuk. Egyelőre csak nagyon kevesen terveznek előre az időskorra, azonban kétségtelen, hogy a jövő az öngondoskodásé.

A Global Retirement Index összeállítását a Natixis 20 fontosabb mutató alapján állítja össze, amelyeket négy fő területről vesznek. A 150 országot lefedő felméréshez megnézik megnézik többek között az egészségügyi szolgáltatások minőségét, az egyének jövedelmi és pénzügyi helyzetét, az életminőséget és egyéb szociogazdasági faktorokat. Mind a négy területet külön-külön értékelik, majd meghatározott súlyok szerint egy indexet képeznek belőlük.

forrás:portfolio.hu

 

Ajánlatkérés