Elsöpri a betéteket az új lakossági őrület?

A lakosság slágertermékei 2013-ban a befektetési alapok voltak, a népszerűségük januárban is kitartott, a friss statisztikák szerint 2013 márciusa óta nem érkezett ekkora tőkebeáramlás a szektorba. Közel 164 milliárd forint volt a nettó értékesítés, a legtöbb pénz a kötvény-, az abszolút hozamú- és a vegyes alapok vagyonát gyarapította. Az alacsony kamatkörnyezetben a betétek helyett alternatívát kereső ügyfelek a befektetési alapokat találják meg, a bankok értékesítési stratégiáját látva nem is lehet a tendencia megtörésére számítani. Még akkor sem, ha az alapok visszatekintő hozamai tovább csökkennek.

befalap4140217

 A befektetési alapok 2014 első hónapjában is hasítottak, a BAMOSZ által közzétett adatok szerint a kezelt vagyon 169 milliárd forintos emelkedés után 4785 milliárd forinton állapodott meg. Egyetlen hónap alatt a kezelt vagyon 3,6%-kal emelkedett, utoljára ilyen mértékű bővülésre 2013 márciusában volt példa. Az alacsony kamatkörnyezet nagyon kedvez az alapoknak, éves alapon a kezelt vagyon 1242 milliárd forinttal bővült, ami vagyonarányosan 35%-nak felelt meg. Amennyiben ilyen ütemben tud bővülni a kezelt vagyon, akkor márciusra az 5000 milliárd forintos lélektani határt is sikerülhet áttörni.
A kezelt vagyon a tőkeáramlásból és a befektetéseken elért hozamokból tud építkezni, a statisztikák szerint semmi sem változott a 2013-as esztendőhöz képest, most januárban is a tőkebeáramlás volt a domináns tényező. A 169 milliárd forintos emelkedésből a tőkeáramlás 163,7 milliárd forintot tett ki, a hozamok mindösszesen 5,2 milliárd forintot jelentettek. Az elmúlt 4 évben mindössze két egy alkalommal fordult elő havi szinten ennél nagyobb tőkebeáramlás, méghozzá 2013 márciusában, amikor 173 milliárd forint érkezett az alapokba.A lakosság az utóbbi bő egy évben a befektetési alapok irányába mozdult el, a megnövekedett érdeklődés az 1-2%-os betéti kamatokat nézve nem is lehet kérdéses. Egy hónapja a 12 havi átlagos tőkebeáramlás 88 milliárd forinton állt, ehhez képest a január kiemelkedő volt, ennek közel a kétszerese jött össze. Az elmúlt évek statisztikái alapján arra számíthatunk, hogy visszaesik a vételi kedv, viszont 100 milliárd forint körüli összegek havi szinten minden további nélkül teljesíthetők. És ameddig a bankok az értékesítési csatornáikban is az értékpapírokat priorizálják, addig nem is nagyon lehet fordulatra számítani.
Nagyon különös kép tárul elénk, ha az egyes alapkategóriákat megnézzük, a közelmúltban egyszer sem fordult elő, hogy az összes alapkategóriába friss pénz érkezzen. A legtöbb pénz a kötvény-, az abszolút hozamú- és vegyes alapokba érkezett, de az első két eszközosztály kiemelkedett 48-50 milliárd forintos nettó értékesítéssel. Még nagyobb, 5-12 milliárd forint közötti összeg áramlott a tőkevédett-, az ingatlan-, a részvény- és pénzpiaci alapokba. De az intézményi befektetőknek leginkább kitett zártkörű alapok is tőkebeáramlással tudták zárni a hónapot.A lakossági befektetők logikusan azok iránt az alapok iránt nyitottak, amelyek a betéteknél magasabb hozamot tudnak elérni, viszont óriási kockázatot nem kell ezért felvállalni. A kötvény- és abszolút hozamú alapok nagyon jól teljesítettek januárban, és a visszatekintő hozamaik is szignifikánsan magasabbak a betétekhez képest. A vegyes alapok dobogós helyezése ismét azt mutatta meg, hogy egy bizonyos ügyfélkörben van nyitottság akár a részvények iránt is, természetesen akkor, ha megfelelő „védelem” társul ehhez.
Annak ellenére, hogy nagymértékű hangsúlyeltolódás ment végbe bő egy év leforgása alatt, még mindig a legnagyobb kezelt vagyonnal a pénzpiaci alapok bírnak a szektorban 34%-os részesedésükkel. Bár 2012 végéhez képest jelentős változás állt be, akkor még 40% volt a pénzpiaci alapok részesedése. Azt kell mondani, hogy egy sokkal egészségesebb struktúra kezd kialakulni, ami az alapkezelők számára is kedvező, hiszen a többi alapkategória magasabb költségterhelésű.A lakosság által leginkább kedvelt kötvény- és abszolút hozamú alapok ma már a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára tudtak fellépni. Ma már azt mondhatjuk, hogy minden ötödik forint kötvényalapokban van, de az is figyelemreméltó, hogy az abszolút hozamú alapok meg tudták előzni a tőkevédett alapokat. Feltörekvő kategória a vegyes alapoké, amelyek már most 7,2%-os részesedéssel bírnak, és népszerűségüket nézve minden esélyük megvan az előrelépésre.
forrás:portfolio.hu

 

Ajánlatkérés