JÖN A NYUGDÍJ-KATASZTRÓFA: VISSZAVONULNAK A RATKÓ-GYEREKEK

Három év alatt 300 ezren mehetnek nyugdíjba, ami azt jelenti, hogy hosszabb távon nem lesz fenntartható jelenlegi formában a rendszer.

Az elkövetkező három év alatt több mint 300 ezren léphetnek ki a munkaerőpiacról: nyugdíjba mennek ugyanis a Ratkó-gyerekek. Ez az ugrásszerű változás komoly kihívások elé állítják a magyar nyugdíjrendszert, és a növekvő nyugdíjkiadások előrevetítik a nyugdíjkorhatár folyamatos emelését – vagy a társadalombiztosítási rendszer által garantált járadék csökkenését. Ez azt jelenti, hogy a későbbi, jelenleg még aktív generáció számára létfontosságúvá válik a nyugdíjcélú megtakarítás. Ellenkező esetben képtelenség lesz még megközelíteni is a nyugdíjas évek alatt a jelenlegi életszínvonalat.

A probléma valós, hiszen a GfK Financial Intelligence 2015-ös kutatása szerint a 20-40 éveseknek csupán 25 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással. Pedig Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint ennek a generációnak már természetesnek kell venni az öngondoskodást. Míg a következő néhány évben még nem kell számítani az állami nyugdíjak csökkenésre, 2040 táján már súlyos gondokat fog okozni, hogy a csökkenő népesség és a növekvő élettartam miatt az állami nyugdíjrendszer nem rendelkezik annyi bevétellel, ami fedezni tudja a kiadásait.

 

 

A nyugdíjkorhatár emelésével és az állami nyugdíjak csökkentésével fogják tudni ellensúlyozni az így keletkező hiányt, ez pedig a nyugdíjasok életszínvonalának romlását vonhatja maga után. Vagy jöhet az élethosszig tartó munka.Ezen egy tudatosan összeállított öngondoskodási portfólióval azért lehet javítani. Az öngondoskodási termékek piacán a lakosság és a szakértők körében is népszerű az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, hiszen alacsony költség mellett nincs sok feladata a tagnak, ráadásul adókedvezmény is jár utána.

Az állam lelkes híve a pénztári megtakarításoknak, kivéve, ha azt nem írják felül még fontosabb dolgok. Mondjuk, az Erzsébet-utalvány vagy a Szép-kártya. A cafetéria juttatásoknál ugyanis e kettő jóval alacsonyabb adóteherrel adható jövőre, mint a önkéntes pénztári befizetés.

forras: vs.hu