5 tipp: erről mondjon le, ha normális nyugdíjat akar

1. Szokjon le a dohányzásról!

Napi egy doboz cigi, ezer forintjával, az havi harmincezer. Aki dohányos, és leszokik, az tehát ennyit takaríthat meg havonta. S ha például nyugdíjbiztosításba fekteti ezt az összeget, akkor 20 év alatt 13 millió forintot tudna összegyűjteni. Amiből már jó kis nyugdíj-kiegészítése lehet. No de mit tegyen, aki nem dohányzik?

2. Hagyja abba a lottózást!

Persze, egy „kis” szerencsével (valójában bazi naggyal) a lottózás is biztosíthatja a tejjel-mézzel folyó nyugdíjas éveket. De azért egy heti 4 mezős szelvény árából (900 forintból) biztosabban gyűlik a nyugdíj-kiegészítés. Nem lottózik? Van még tipp!

3. Autó helyett járjon biciklivel!

Ezzel a lépéssel havi szinten valószínűleg megspórolhat legalább tízezer forintot. És még az egészségének is jót tesz. Akárcsak azzal, ha leszokik a cigiről. Az egészség pedig szintén egy olyan tényező, ami (akárcsak a pénz), jól jöhet a komfortos idős korhoz. Eddig sem autózott? Menjünk tovább!

4. Mondjon le a nasiról és a kávéról!

A napi minimum 500-600 forintokból is simán összegyűlhet pár millió forint öregkorára.

5. Vigye otthonról az ételt!

Ha magunk főzünk és készítjük el a tízórainkat meg az uzsonnánkat, ahelyett, hogy étterembe mennénk, azzal is megspórolhatunk havi több ezer forintot. Ami szintén mehet a nyugdíj-megtakarításba.

 

forrás:hir24.hu