Robbantak a lakásárak – itt kellett volna ingatlant venni

Hatalmasat emelkedtek az ingatlanárak az elmúlt években Németországban, a Bundasbank és a pénzügyminisztérium már aggódik az áremelkedés mértéke miatt. A szakértők azonban egyelőre nem látnak lufit a piacon.
Magyarországról tekintve irigylésre méltó a német ingatlanpiac elmúlt években mutatott teljesítménye. A pénzügyi válság következtében az ECB rekordmélységbe vágta a kamatokat, miközben a német gazdaság a többi eurózóna-gazdasághoz képest ezekben az években viszonylag jól teljesített. A hatás borítékolható volt, masszív áremelkedés indult meg a német ingatlanpiacon.

Míg 2007-ben egy átlagos lakás négyzetméterára Berlinben még csak 2300 euró volt, addig ma már ez az érték elérte a 3160 eurót a Handelsblatt statisztikái szerint, Münchenben pedig 4240 euróról 5590 euróra emelkedett az átlagár. Eközben a kamatcsökkentések hatására egy átlagos jelzálogkölcsön kamata – 5-10 éves rögzített kamatperiódusra – 5,09 százalékról 2,85 százalékra süllyedt.

Az elmúlt két hétben a Bundesbank és a német pénzügyminisztérium részéről is érkezett figyelmeztetés, amely szerint a lakásárak emelkedése veszélyes mértéket kezd ölteni Németországban, a Handelsblatt által megkérdezett szakértők azonban egyelőre n em látják ingatlanpiaci lufi kialakulásának jeleit.

Ugyanakkor a német profi ingatlanbefektetők többsége egy friss felmérés eredményei szerint meg vannak győződve arról, hogy az ingatlanpiaci klíma kedvező és az is marad még egy jó ideig. A kölni IW gazdaságkutató intézet által előállított IW-Immobilien index is erre utal. A felmérésben a jelenlegi helyzetet a megkérdezettek nettó 84,1 százaléka tartja jónak, míg nettó 34,1 százaléknak a várakozásai is kedvezőek. Ez nem azt jelenti, hogy a többség visszaesést várna, hanem csupán annyit mutat, hogy kevesebben várnak további javulást annál, mint amennyi megkérdezett szerint a jelenlegi klíma kedvező.

A részleteket tekintve még kedvezőbbnek tűnik a kép, a felmérésben megkérdezettek mindössze 5 százaléka számít a következő 12 hónapban az ingatlanpiaci helyzet romlására, a többség a mostani jó helyzet fennmaradását valószínűsíti. Ingatlanpiac lufit pedig szinte senki sem lát, egy válaszadó sem gondolta úgy, hogy az árak csökkenni fognak. A felmérésben a 600 bejegyzett ingatlanfejlesztő cégből, ingatlanbefektetési alapból és más piacon érdekelt cégekből 120 vett részt.

A kölni intézet szakértői szerint eközben nem csak a lakóingatlanok piacán kiváló a hangulat, de a kereskedelmi ingatlanoknál is folyamatos javulás tapasztalható. Szerintük ez annak a jele, hogy a lakásárak emelkedésével a befektetők keresik az alternatív befektetési formákat, s sokan ezt a kereskedelmi ingatlanpiacon találták meg. Így várhatóan itt is emelkedni fognak az árak.

Az ingatlanpiaci lufi kialakulásától egyelőre az intézet szakértői sem tartanak. Mint mondják, az ilyen típusú lufik kialakulását szinte minden esetben hatalmas hitelexpanzió előzi meg, s ennek egyelőre nem látni jeleit. Szerintük egyébként az általuk számított indexnek előrejelző szerepe lehet, s ha fordulat következne a piacon, azt a mutató időben jelzi majd. A német ingatlanbefektetők egyébként jelenleg sem inflációtól, se deflációtól nem tartanak, arra számítanak, hogy az ECB képes lesz az árstabilitás fenntartására.

 

forrás:napi.hu

 Ez a tendencia jól látszik a nálunk is elérhető európai ingatlan cégek eszközalapján
1 év = 26.17% EUR-ban