Mennyire jó befektetés a lakástakarék Magyarországon?

OSZD MEG !!!OSZD MEG !!!OSZD MEG !!!

A magyarországi lakástakarékok hozama lekörözi a legfejlettebb szomszédos országban, Ausztriában elérhető hozamokat. Nemzetközi kitekintés, meglepő pénzügyi különbségekkel.

Magyarországon a 4,1 millió háztartás alig 20 százaléka, mindössze 800 ezer rendelkezik lakástakarék-szerződéssel. Ez az arány Ausztriában közel két és félszer nagyobb. A Bankmonitor összehasonlította, hogy egy 70-80 éves lakástakarék múlttal és Európában is élenjáró szerződésszámmal rendelkező Ausztriában hogyan néz ki a lakástakarékok pénzügyi ajánlata. Több hozamot kínálnak? Magasabb az állami támogatás? Mi az, ami miatt a lakosság lényegesen szélesebb körben dönt a konstrukció mellett?

Kezdjük a legvégén. Ha megtakarítunk 20 ezer Ft-ot havonta és azt lakástakarék-pénztárba helyezzük. mekkora összeget kapunk a lejáratkor Magyarországon és Ausztriában?

201405226-eves-laksatakarekpenztari-megtakaritas-utan

A különbség látványos: a 6 éves megtakarítási időszak végén Ausztriában 1,6 millió Ft-ot, Magyarországon közel 2 millió Ft-ot kapunk, ami 21 százalékos differencia. (Bár a lakástakarék Magyarországon elérhető már 4 éves futamidőre is, Ausztriában fix 6 év a futamidő.)

Megtakarítóként a motivációt a legtöbb esetben a bankbetéti kamathoz viszonyítva elérhető többlet hozam adja. Kíváncsiak voltunk tehát, hogy mekkora hozamtöbblet érhető el a két országban. Mint az alábbi ábrán látható Ausztriában már a bankbetét felett 2,2 százalékos éves többlet is elegendő, hogy tömegeket mozgasson meg, míg Magyarországon 6,8 százalékos éves hozamtöbblet is csak mérsékelt lelkesedést vált ki. A Magyarországon elérhető legrövidebb futamidő, a 4 éves szerződés bankbetéthez viszonyított hozamtöbblete akár meghaladhatja éves szinten a 10 százalékot is, ami az osztrák mérték közel ötszöröse.

20140522bankbetettel-es-lakastakarekkal-elerheto-hozam

A fentiekből jól látható, hogy a Magyarországon elérhető lakástakarék ajánlat igencsak gáláns és pénzügyileg abszolút élvonalbeli. Ha csupán a pénzügyi racionalitásból indulunk ki, akkor a magyar lakástakarék szerződések számának rohamosan közelíteni kellene az osztrákot. Természetesen a két ország fejlettsége nagymértékben eltér, így a hazai lakosság megtakarítási képessége is lényegesen alacsonyabb.

Más kérdés, hogy a magyarok hagyományosan rövid távú pénzügyi szemlélete – a lakossági megtakarítások 70 százaléka egy éves vagy még rövidebb befektetésekben található -, milyen fékező erővel hat.

Ha érdekli a lakástakarék és szeretne többet megtudni, vagy segítséget kér a legjobb választáshoz,kérjen ajánlatot még ma.

 

 

forrás:origo.hu

 

most akarsz életbiztosítást kötni !!!most akarsz életbiztosítást kötni !!!