Megvan a csúcsdöntés - 5017 milliárd az alapokban

Április végén a hazai befektetési alapokban lévő vagyon áttörte az 5000 milliárd forintos határt, köszönhetően annak, hogy a hónap során 63,1 milliárd érkezett az alapokba. A lakosság érezhetően nyitott az alternatív befektetésekre, a legnépszerűbb termékek az abszolút hozamú-, a kötvény- és a vegyes alapok. A trend arra utal, hogy egyre kevesebb tartalék van a lakosságnál, a kilátások viszont a piaci körülmények ismeretében továbbra is kedvezőek. 

A befektetési alappiacon 2014 áprilisa történelmi jelentőségű volt, még soha nem fordult elő, hogy a kezelt vagyon meghaladja az 5000 milliárd forintos álomhatárt. Az április végi statisztikák alapján az alapokban lévő vagyon 5018 milliárd forintra nőtt, havi alapon a növekedés 62,3 milliárd forintos volt. Éves alapon a kezelt vagyon több mint 1000 milliárddal nőtt, ha mindezt a kezelt vagyonhoz viszonyítjuk, akkor az emelkedés 27,2%-os volt. 

A BAMOSZ adatai alapján a vagyon bővülése havi alapon 62,3 milliárd forintot ért el, az értékesítés 63,1 milliárdot tett ki, míg a befektetéseken 0,8 milliárd forintos veszteség képződött, ami alapvetően a tőkepiacok gyenge teljesítményére volt visszavezethető. A visszatekintő statisztikák alapján az utóbbi hónapokat eső tendencia jellemezte, ez is utal arra, hogy azért a penetráció a lakosság körében egyre nagyobb, a portfóliók átsúlyozása már nagyobb részben lezajlott.

A legjobb időszak értékesítési szempontból 2013 és 2014 elejére esett, ekkortájt sokkal inkább 100 milliárd forintnyi friss pénzt lehetett bevonni a szektorba, most viszont már sokkal inkább az 50 milliárd forinthoz közelítünk. Erre azért is kerülhet sor, mert az alapoknál a visszatekintő hozamok is közelednek a betétek által elérhető kamatokhoz, ilyenkor pedig a lakosság is jobban átgondolja, hogy hova is teszi a megtakarítását, ha lejár a lekötése. 

Alapvetően nem változott a kép a szektorban, ha az egyes alapkategóriák értékesítéseit nézzük. Áprilisban a legjobban a lakosság az abszolút hozamú-, a vegyes- és a kötvényalapokat kereste, ezekbe egyenként 15-20 milliárd forint körüli összeg érkezett. Még érezhető tőkebeáramlást láttunk a tőkevédett alapoknál, de jó jel, hogy 1,5 milliárd forintnyi összeg a részvényalapok vagyonát gyarapította.

Sokkal fontosabb, hogy a pénzpiaci alapoknál tőkekiáramlás volt megfigyelhető, azonban ennek mértéke nem volt óriási. Utal viszont arra, hogy ma már a lakosság sokkal nyitottabb az alternatívákra, a kötvény- és vegyes alapok térnyerése azt mondatja, hogy nemcsak a vagyonosabb ügyfelek, hanem a prémium és lakossági ügyfelek is keresik ezeket a termékeket. Az alacsonyan tartózkodó betéti kamatok mellett pedig minden bizonnyal van még tér a növekedésre. 

Az év vége óta a legnagyobb térvesztést a pénzpiaci alapok szenvedték el, ma már csak a kezelt vagyon kevesebb mint harmada van az alapokban, a piaci részesedésük négy hónap alatt 2,7%-ponttal csökkent. Akadt még olyan alapkategória, amely nem tudott piaci pozícióján erősíteni, ide tartoztak a tőkevédett-, az ingatlan- és a részvényalapok is. Az alapkezelők számára az egyik legnagyobb érvágás, hogy a részvényalapok iránt nagyon gyenge a kereslet, pedig sokan arra számítottak, hogy itt nagyobb tartalékok lapulnak.

Nyilvánvaló nyertesei a piaci környezetnek és a lakosság mérsékelt kockázatvállalási hajlandóságának az abszolút hozamú-, a kötvény- és vegyes alapok, ezek összességében a vagyon 40,7%-át teszik ki. Fontos tudni, hogy április végén az alapokban lévő vagyon ötöde már kötvényalapokban volt kihelyezve, de már az abszolút hozamú alapok is 12,%-os részesedéssel bírnak. A piaci információk szerint ezen a téren nem is lehet változásra számítani, mindössze az a kérdés, hogy még mekkora tartalékok vannak a lakosságnál. A javuló gazdasági kilátások és a magas betétarány arra enged következtetni, hogy a tőkebeáramlás folytatódik. 

alapok   EUR 1 Éves Hozam  Forint 1 Éves Hozam

forrás:portfolio.hu

Ajánlatkérés