A lakosság menekül a bankbetéttől

A háztartások értékpapírszámláin mindössze 173 milliárd forinttal volt kisebb összeg március végén, mint a bankszámláikon – idézi a Világgazdaságot az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint március végén 6575,2 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a háztartások, miközben 6748,2 milliárd forintjuk volt bankbetétekben. 2013 elején még háromezer-milliárd forint volt a különbség.

A lakosság  jó eséllyel az alacsony magyarországi betétkamatok miatt fordult inkább az értékpapírok felé. Tavaly júniusban történt meg először, hogy több pénz volt ilyen eszközökben, mint lekötött betétben.

A befektetési alapokba áprilisban is áramlott 64 milliárd forint friss tőke, amiből elég sok lehet a háztartások vagyona, és az állampapírpiac is vonz még új megtakarításokat. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint az utóbbi hetekben pozitív volt a lakossági kincstárjegyek értékesítési mérlege, és a hosszú lejáratú lakossági államkötvények is szépen fogynak.

Az idén a részvénypiac is felkeltette a kisbefektetők érdeklődését. Januárban ugyan még nettó értelemben véve eladó volt a lakosság a tőzsdén, februárban és márciusban viszont 27 milliárd forintnyi friss tőkét fektetett be a tőzsdén.

A jegybanki adatok szerint nem pénzügyi vállalatok részvényeibe két hónap alatt 12,5 milliárd, bankrészvényekbe 15,5 milliárd forintot fektettek a kisbefektetők. Az idén a lakosság egyébként összességében véve bukott a tőzsdén, a tőkebeáramlásnak köszönhetően viszont a náluk lévő állomány március végére 313 milliárd forintra hízott.

forrás:index.hu

Ajánlatkérés

eur1ev
EURO 1 év alatt elért hozam
eur1ho
EURO 1 Hónap alatt elért hozam
forint1ho
Forint 1 Hónap elért hozam
forint1ev
Forint 12 Év alatt elért hozam