Drámai nyugdíjszámok – Eljött a biztosítások ideje

Rohamosan csökken a következő évtizedekben a magyarok várható nyugdíja. Minél korábban felkészül valaki a drámai változásokra egy jól megválasztott rendszeres megtakarítással, annál nagyobb többletjövedelmet érhet el nyugdíjas korára – hangzott el az ING Biztosító sajtótájékoztatóján. Üdvözölték a nyugdíjcélú megtakarításokat ösztönző január 1-jei adóváltozást, amelyre más biztosítókhoz hasonlóan termékfejlesztéssel reagáltak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak piacára konszolidáció vár.

Cornelia Coman, az ING Biztosító vezérigazgatója az alábbiakat ismertette a társaság hétfői sajtótájékoztatóján:

  • A 65 év felettiek aránya Magyarországon 2030-ra eléri a 20%-ot, 2050-re pedig 26%-ra emelkedhet. Jelenleg 1,3 aktív kereső tart el egy nyugdíjast az európai statisztikák szerint, 2050-ben viszont már két nyugdíjast kell majd eltartania egy aktív keresőnek.
  • Jelentősen csökkenni fog a helyettesítési arány is. Ha valaki nyugdíjba vonul, jelenleg az utolsó fizetése 83%-át kapja meg átlagosan. 2050-re ez az arány 65,5%-ára csökkenhet. Az állami nyugdíj kiegészítéseként ezért már ma érdemes nyugdíjcélú megtakarítást elindítani.
  • Ha valaki ma átlagkeresettel vonul nyugdíjba, 124 ezer forint nyugdíjra számíthat, ami 98 ezer forintra csökkenhet az említett időszakban. A korábbi életszínvonal fenntartásához azonban ennél 52 ezer forinttal magasabb jövedelemre lenne szüksége a kalkuláció szerint a várható élettartam végéig (a 65 éves nyugdíjba vonulástól várhatóan 16 év, de évente 0,1 évvel nő). Ez mintegy 10 millió forintos megtakarítást igényel nyugdíjba menetelkor.
  • Az elöregedés, az aktív keresők arányának csökkenése és az élettartam várható növekedése együttesen túl nagy nyomást helyez az állami nyugdíjrendszerre, ezért egyre fontosabb az öngondoskodás, azon belül is a nyugdíjcélú megtakarítások jelentősége.
  • A GfK és az ING közös felmérése alapján az emberek 25%-a rendelkezik valamilyen megtakarítással. Az emberek átlagosan 120-140 ezer forintos havi nyugdíjra számítanak. Sokba kerülhet azonban, ha valaki túl sokáig halogatja a nyugdíj-előtakarékosságot.
  • A MABISZ-on belül a biztosítók megegyeztek, hogy a nyugdíjbiztosításokra egy minimum és egy maximum limitet határoznak meg a teljes költségmutatóra (TKM-re) vonatkozóan az időtartam és a mögöttes befektetés függvényében. Ezek a unit-linked biztosítások esetében július 1-jétől kötelezik majd a biztosítókat, a nyugdíjbiztosítások esetében már január 1-jétől.
  • A garantált megtakarításra vágyóknak az életbiztosítás, a magasabb várható hozamra vágyóknak pedig az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás lehet jobb megoldás.
  • 2013-ban gyakorlatilag stagnált az önkéntes magánnyugdíjpénztári piac (a létszám csökkent is), leginkább a rájuk kiszabott jutalékkorlátozás miatt. E piac konszolidálódhat a jövőben, az ING is vizsgálja a stratégiai lehetőségeket.

Német János, a biztosító termékfejlesztési vezetője többek között az alábbiakat fejtette ki:

  • Január 1-jétől 20%-os adókedvezmény jár a nyesz és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások mellett a nyugdíjbiztosításokra is. A biztosító fontosnak tartja, hogy valamelyiket vagy akár mindegyiket igénybe vegyék a leendő nyugdíjasok.
  • A biztosító például január 10-e óta a piaci szereplők többségétől eltérően hagyományosnak minősülő (vegyes), hosszú távú (min. 5 éves) életbiztosítást nyújt, amely a nyugdíjkorhatárra egy minimális garantált összeget biztosít. A biztosítás mögött kötvénypiaci megtakarítások állnak, így a kockázatkedvelők számára nem ez az ideális megoldás.
  • Fontos különbség az egyes megtakarítási formák között, hogy a nyugdíjbiztosításhoz egyéb fedezetek (pl. baleset, betegség esetére) is jár(hat)nak, míg a nyesz-re és az önkéntes pénztári megtakarításra nem.
forrás:portfolio.hu
Ajánlatkérés